Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται πλέον περισσότερα από τα μισά είδη καρχαριών της Μεσογείου.
Νέα έρευνα του μεσογειακού γραφείου της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF καταδεικνύει τη δραματική μείωση του πληθυσμού τους, με κύρια αιτία την υπεραλίευση.
Στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, μάλιστα, οι αλιείς συχνά φροντίζουν να «αποκρύψουν» την ταυτότητα του ψαριού, πωλώντας το κρέας του ως γαλέο στην αγορά.
Σήμερα τουλάχιστον 20 είδη καρχαρία θεωρούνται κρισίμως κινδυνεύοντα (στο όριο της εξαφάνισης) και άλλα 11 είδη απειλούμενα, ενώ μεγάλος είναι ο αριθμός των ειδών για τα οποία δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία.
Σύμφωνα με το WWF, “η κατάσταση των περισσοτέρων ειδών καρχαριών στη Μεσόγειο και φυσικά στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί πολύ. Κι αυτό χωρίς το είδος να έχει μελετηθεί επαρκώς. Ακόμα ανακαλύπτουμε νέα είδη καρχαριών και σαλαχιών, καθώς μετακινούνται πολύ και είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τη θέση αναπαραγωγής τους ή τον κύκλο ζωής τους».
Στη χώρα μας, καθώς και σε άλλες χώρες, είναι συχνό φαινόμενο όταν αλιευθεί ένα είδος καρχαρία που απαγορεύεται, να «εξαφανίζονται» τα ίχνη του.
Όπως επισημαίνουν επιστήμονες της WWF, «δεν γνωρίζουν όλοι οι ψαράδες ποια είδη είναι απειλούμενα. Επιπλέον, ορισμένοι τα διακινούν παράνομα: ήδη από το καΐκι κόβουν το κεφάλι και τα πτερύγια, από τα οποία μπορεί να αναγνωριστεί το είδος και πωλούν το κρέας του ως γαλέο. Μόνο με γενετική ανάλυση μπορεί κάποιος να καταλάβει την προέλευση, κάτι που βέβαια δεν μπορεί να γίνει σε εκτεταμένη κλίμακα».
Οι καρχαρίες θεωρούνται από τους ρυθμιστές της ζωής στη θάλασσα, καθώς ζουν πολλά χρόνια και βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας.
«Η σταδιακή τους εξαφάνιση πλήττει την ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, καθώς επιτρέπει την αύξηση των ειδών τα οποία ο καρχαρίας θηρεύει. Έτσι το θαλάσσιο οικοσύστημα απορρυθμίζεται».