Ανησυχία. Δηλητηριώδες ψάρι εξαπλώνεται ραγδαία στις θάλασσές μας. Οι κίνδυνοι

Περιβάλλον

Οι επιστήμονες θεωρούν ανησυχητική την εξάπλωσή του στις θάλασσές μας η οποία γίνεται με ραγδαίους ρυθμός. Ο λόγος για το λεοντόψαρο που έχει χαρακτηριστεί, από τους ειδικούς, ως ένα από τα χειρότερα χωροκατακτητικά είδη με τη δυνατότητα να υποβαθμίζει σημαντικά τις λειτουργίες των οικοσυστημάτων όπου βρίσκεται.

Το λεοντόψαρο είναι ένας σαρκοφάγος και άκρως επιθετικός θηρευτής ενέδρας, ενώ κατά την αναζήτηση θηραμάτων μπορεί να επεκτείνει τον όγκο του στομαχιού του μέχρι και 30 φορές. Αυτός ο εισβολές φαίνεται ότι πλέον αποτελεί μέλος της θαλάσσιας πανίδας πολλών περιοχών μας, καθώς η παρουσία του έχει επιβεβαιωθεί από αρκετές καταγραφές που έχουν γίνει από αλιείς, δύτες και κολυμβητές.

Το Λεοντόψαρο (επιστημονική ονομασία Pterois miles) αποτελεί ένα τροπικό είδος το οποίο ανήκει στις Σκορπίνες και χαρακτηρίζεται από έντονους χρωματισμούς. Το μήκος του μπορεί να φτάσει μέχρι τα 35 εκατοστά και τα αγκάθια του περιέχουν ισχυρό δηλητήριο. Το ψάρι αυτό προέρχεται από τον Ινδικό Ωκεανό και έχει εισβάλει στη Μεσόγειο από την Ερυθρά Θάλασσα δια μέσου της Διώρυγας του Σουέζ. Στην Ελλάδα παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στη Ρόδο και έκτοτε έχει εξαπλωθεί προς το βορειοανατολικό Αιγαίο, την νότια ακτή της Κρήτης, τα Κύθηρα και μόλις πρόσφατα στο Ιόνιο Πέλαγος.

Οι κίνδυνοι

Τι θα συμβεί αν σας τσιμπήσει λεοντόψαρο; (video) – Ikypros

Ο κίνδυνος που ελλοχεύει για τον άνθρωπο, λόγω  της παρουσίας δηλητηριωδών ακάνθων στα πτερύγιά του, είναι σοβαρός. Ο κίνδυνος, όπως λένε οι ειδικοί, προκύπτει όταν δεν το βλέπουμε και το πατάμε ή ερχόμαστε σε επαφή μαζί του χωρίς να το καταλάβουμε. Αυτή η επαφή με τον άνθρωπο μπορεί να είναι θανατηφόρα, σε περιπτώσεις που το θύμα υποφέρει από αλλεργίες, έχει επιβαρυμένη υγεία ή είναι παιδί ή ηλικιωμένος. Στην…καλύτερη περίπτωση το τσίμπημα του λεοντόψαρου μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο, ναυτία, πυρετό, μούδιασμα, δυσκολία στην αναπνοή, διάρροια, ακόμα και προσωρινή παράλυση. Μάλιστα, τα συμπτώματα αυτά μπορούν να διαρκέσουν αρκετές ημέρες.

Η εκτεταμένη επέκτασή του στα νερά της Μεσογείου, αποτελεί απειλή και για τους αυτόχθονους πληθυσμούς ψαριών στα θαλάσσια οικοσυστήματα  στα οποία το ψάρι αυτό εισβάλλει. Δεδομένης της πρόσφατης εμφάνισής του στη Μεσόγειο, πολλά άλλα είδη ψαριών δεν το αναγνωρίζουν ως θηρευτή με αποτέλεσμα να γίνονται εύκολη λεία του βιολογικού εισβολέα. Ακόμη, το Λεοντόψαρο μπορεί και προσαρμόζεται εύκολα σε μία ποικιλία ενδιαιτημάτων ενώ έχει πολύ λίγους φυσικούς θηρευτές. Στους θηρευτές αυτούς ανήκει και ο Ροφός και η συστηματική υπεραλίευση του – που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στις Ελληνικές Θάλασσες – επιτείνει την εξάπλωσή του Λεοντόψαρου. Άρα, η ανάγκη για την προστασία των Ροφοειδών γίνεται ακόμα μεγαλύτερη καθώς φαίνεται ότι τα είδη της Οικογένειας αυτής είναι οι μόνοι φυσικοί θηρευτές που μπορούν να περιορίσουν την αύξηση των πληθυσμών του Λεοντόψαρου.

Ψαροντουφεκάς έπιασε επικίνδυνο λεοντόψαρο στη νότια Κρήτη ...

Παρά την επικινδυνότητα του για τον άνθρωπο, σε περίπτωση επαφής του με το ψάρι, το Λεοντόψαρο είναι βρώσιμο, καθώς όταν αφαιρεθούν οι δηλητηριώδεις άκανθες είναι απόλυτα ασφαλές προς κατανάλωση. Είναι ακριβώς το αντίθετο από ότι συμβαίνει με ένα άλλο πρόσφατο σχετικά θαλάσσιο εισβολέα τον Λαγοκέφαλο που η επαφή με το ψάρι δεν δημιουργεί πρόβλημα, ενώ αντίθετα η κατανάλωσή του μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για τον άνθρωπο.