“Κυνηγούν” τον μπλε καρχαρία που κυκλοφορεί και στις θάλασσές μας. “Χρυσάφι” κοστίζουν τα πτερύγιά του

Περιβάλλον

Η περιβαλλοντική οργάνωση iSea, που ιδρύθηκε το 2016 στη Θεσσαλονίκη, συμμετέχει σε ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, ενάντια στην αφαίρεση και στο εμπόριο των πτερυγίων καρχαριών, τα οποία πωλούνται σε πολύ υψηλές τιμές…
Το πτερύγιο του μπλε καρχαρία, είδους που συναντάται και στις ελληνικές θάλασσες, μπορεί να πουληθεί έως και 60 ευρώ το κιλό, ενώ οι φέτες από το σώμα του, που συνήθως παρουσιάζονται, ψευδώς, ως “γαλέος”, πωλούνται από 3 έως 15 ευρώ το κιλό.
Στην Ελλάδα είναι άγνωστο τι συμβαίνει, αν και οι περιβαλλοντολόγοι σημειώνουν ότι στη χώρα μας “δεν έχουν παρατηρηθεί τέτοιες πρακτικές”. Πάντως, σημειώνουν, ότι “σπάνια εκτελούνται επιθεωρήσεις στη θάλασσα για να ξέρουμε τη δράση αλιέων”.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της iSea, Ιωάννη Γιώβο, “μπορεί η αλιεία καρχαριών να επιτρέπεται στην Ευρώπη, αλλά από το 2013 με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία πρέπει να εκφορτώνονται ολόκληροι, χωρίς να λείπουν το πτερύγιά τους”.

Παρ όλα αυτά η Ε.Ε είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πτερυγίων και σημαντικός διαμετακομιστικός κόμβος για το παγκόσμιο εμπόριο πτερυγίων.
Σημειώνεται ότι η σούπα από πτερύγιο καρχαρία είναι ένα δημοφιλές έδεσμα σε πολλές ασιατικές χώρες. Γι αυτό είναι συχνό το φαινόμενο να αλιεύουν τον καρχαρία, να κόβουν μόνο τα πτερύγια και στη συνέχεια να τον ξαναπετάνε στη θάλασσα, με αποτέλεσμα το ζώο να πεθαίνει από ασφυξία, καθώς οι καρχαρίες για να αναπνέουν πρέπει να κολυμπάνε.