Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ορισμένες από τις καθημερινές συνήθειες σας επιβαρύνουν τον οργανισμό σας, εξαντλώντας τα αποθέματά του σε βιταμίνες και πολύτιμα μέταλλα. Ιδιαίτερα επισημαίνουν το τσάι και τον καφέ, τονίζοντας πως οι ενώσεις που περιέχουν, όπως οι τανίνες στο τσάι και το χλωρογενικό οξύ στον καφέ, δεσμεύουν πολλά μέταλλα που βρίσκονται στις τροφές και τα συμπληρώματα, μειώνοντας την απορρόφησή τους.
Για παράδειγμα, ο καφές μπορεί να μειώσει την απορρόφηση σιδήρου έως και 80% αν καταναλωθεί εντός μιας ώρας μετά το γεύμα. Αυτά τα ροφήματα μειώνουν επίσης την απορρόφηση άλλων μετάλλων, όπως είναι ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο και το ασβέστιο.
Όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό τους ίσως θα πρέπει να ελαχιστοποιήσουν την πρόσληψη καφεΐνης για να μειώσουν τον κίνδυνο για ανεπάρκεια σιδήρου. Οι ειδικοί συνιστούν να υπάρχει ένα χρονικό διάστημα μιας έως τριών ωρών μεταξύ της κατανάλωσης πλούσιων σε σίδηρο γευμάτων και της λήψης καφεΐνης.
Τα καφεϊνούχα ποτά, όπως το τσάι και ο καφές, μειώνουν την απορρόφηση του μη-αιμικού σιδήρου, δηλαδή του σιδήρου που προέρχεται μόνο από τα φυτικά τρόφιμα και όχι το σίδηρο από τις ζωικές πηγές που ονομάζεται αιμικός. Ο μη-αιμικός σίδηρος είναι γενικά λιγότερο απορροφήσιμος από το σώμα . Έως και 18% του σιδήρου απορροφάται από διατροφικές πηγές όπως το κρέας, αλλά μόνο το 5% έως 12% του σιδήρου από τις χορτοφαγικές δίαιτες απορροφάται, σημειώνουν οι ειδικοί.
Ορισμένα τρόφιμα και ποτά με καφεΐνη περιέχουν επίσης και άλλες ουσίες εκτός της καφεΐνης που παρεμποδίζουν την απορρόφηση σιδήρου, όπως οι τανίνες και οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στο τσάι και το χλωρογενικό οξύ που βρίσκεται στον καφέ. Η κατανάλωση καφέ μειώνει την απορρόφηση του μη-αιμικού σιδήρου στο ίδιο γεύμα κατά περίπου 35%, αλλά η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να μειώσει την απορρόφηση έως και 62%, σύμφωνα με κάποιες έρευνες. Ωστόσο, η κατανάλωση αυτών των ποτών σε διαφορετικές ώρες από την κατανάλωση τροφών που περιέχουν σίδηρο θα περιορίσει τις επιπτώσεις στην απορρόφηση του σιδήρου.
Εάν τα επίπεδα του σιδήρου σας είναι χαμηλά, επιλέξτε να τρώτε τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο μαζί με μια πηγή βιταμίνης C, όπως τα πορτοκάλια.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.