Κέντρο Ιστορίας οι φυλακές των Θεοδωράκη, Γλέζου, Φλωράκη και Λεντάκη… Διότι δεν συνεμορφώθησαν…

Πολιτισμός

Παραχωρείται από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο Δήμο Ωρωπού τον ιστορικό χώρο των παλαιών φυλακών και ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου εξετάζουν όλα τα νομικά ζητήματα και τις τεχνικές παραμέτρους.
Σύμφωνα με τον Δήμο Ωρωπού, οι φυλακές πρόκειται να μετατραπούν σε «Κέντρο Ιστορίας, Δημοκρατίας και Πολιτισμού», προκειμένου να αποκατασταθεί η σημασία και η αξία του ιστορικού αυτού μνημείου, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις περαιτέρω πολιτιστικής ανάπτυξης της περιοχής.

Η ιστορία των του κτιρίου

Ο χώρος στον οποίο βρίσκονται οι παλιές φυλακές Ωρωπού παραχωρήθηκε από τον Ανδρέα Συγγρό το 1897. Το 1909 άρχισε να οικοδομείται το Αμαλίειο Ορφανοτροφείο.

Αρχικά αποτελούσε νοσοκομείο για τα ορφανά κορίτσια. Το 1915 στεγάστηκαν προσωρινά προσφυγόπουλα από την Αρμενία, ενώ το 1922 φιλοξενήθηκαν παιδιά προσφύγων από τη Μικρά Ασία. Από το 1926 ως το 1929 στεγάζεται το Εμπειρίκειο Άσυλο Αρρένων και στη συνέχεια το Αναμορφωτικό Σχολείο Αρρένων.
Το 1933 άλλαξε η λειτουργία του σε φυλακές, αφού εξαγοράστηκε από το Ελληνικό δημόσιο. Οι φυλακές λειτουργούσαν κατά παράβαση των διεθνών προδιαγραφών αφού στους ίδιους χώρους στεγάζονταν ενήλικοι και ανήλικοι κρατούμενοι.
Μετά τον ισχυρό σεισμό του 1938 τα κτίρια οικοδομήθηκαν ξανά μόνο σαν φυλακές.
Η Χούντα μετέτρεψε το 1967 τις φυλακές σε χώρο έγκλειστων πολιτικών κρατούμενων. Τον Δεκέμβριο του 1969, ο κρατούμενος Μίκης Θεοδωράκης επιχείρησε να στείλει επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τη διεθνή κοινή γνώμη.

Η διοίκηση των φυλακών δεσμεύει την επιστολή με το αιτιολογικό ότι ο Μίκης «δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις». Η επιστολή μπορεί να μην έφτασε στον προορισμό της ωστόσο, εξ αυτού ο Μίκης έγραψε το γνωστό τραγούδι «Διότι δεν συνεμορφώθην».

Την ίδια περίοδο στις φυλακές κρατήθηκαν σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Μανώλης Γλέζος, ο Χαρίλαος Φλωράκης και ο Ανδρέας Λεντάκης.
Εμβληματικό για τις Φυλακές του Ωρωπού είναι και το τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη «Και συ λαέ βασανισμένε μη ξεχνάς τον Ωρωπό».
Σε ένα από τα κτίρια των πρώην φυλακών εγκαινιάστηκε το 1976 το 1ο Γυμνάσιο Ωρωπού. Λειτούργησε εκεί έως το 1989. Μετέπειτα μεταφέρθηκε σε ένα άλλο κτίριο των φυλακών το Δημοτικό Ωδείο Ωρωπού.
Οι Φυλακές Ωρωπού έχουν χαρακτηριστεί ιστορικός τόπος από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων.