Δύο επιστημονικές ενδείξεις – απόψεις για το αν το κάπνισμα βοηθά ή όχι στην προστασία από τον κορωνοϊό, προκαλούν προβληματισμό στον κόσμο για το τι τελικά μπορεί να ισχύει.
Νωρίτερα, επιστήμονες από τη Γαλλία ανέφεραν ότι θα μπορούσε η νικοτίνη να έχει προστατευτική δράση απέναντι στον Covid-19. Συγκεκριμένες ενδείξεις οδηγούν τους επιστήμονες στο να πραγματοποιήσουν κλινικές δοκιμές άμεσα. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το νοσοκομείο La Pitié-Salpêtrière στο Παρίσι, το σχετικά χαμηλό ποσοστό καπνιστών ανάμεσα στους νοσηλευόμενους για κορωνοϊό, προβληματίζει τους ερευνητές, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν δοκιμές πρόληψης και θεραπείας με τη χρήση τσιρότων νικοτίνης. Η επιβεβαίωση του χαμηλού αριθμού καπνιστών ανάμεσα στους ασθενείς προέρχεται από τα αποτελέσματα γαλλικής έρευνας που πραγματοποιείται επί 350 νοσηλευόμενων ασθενών και 150 ελαφρύτερων περιστατικών της Covid-19 ( που έχουν επιβεβαιωθεί από τεστ PCR).
«Μεταξύ των ασθενών αυτών δεν υπάρχουν παρά 5% καπνιστές», δήλωσε ο καθηγητής Ιατρικής Ζαχίρ Αμούρα, επικεφαλής της μελέτης. «Δηλαδή, υπάρχουν 80% λιγότεροι καπνιστές μεταξύ των ασθενών της Covid σε σχέση με το ποσοστό τους στον γενικό πληθυσμό, ίδιου φύλου και ηλικίας». Από την πλευρά του ο Ζαν Περ Σανζέ, του Ινστιτούτου Παστέρ, νευροβιολόγος και ειδικός στους νικοτινικούς υποδοχείς, σημειώνει χαρακτηριστικά «σύμφωνα με την υπόθεση, η νικοτίνη προσκολλάται στον κυτταρικό υποδοχέα που χρησιμοποιείται από τον κορονοϊό και τον εμποδίζει να προσκολληθεί. Πάντως, το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας έδωσε ήδη το πράσινο φως για τη μελέτη και έτσι τα τσιρότα νικοτίνης θα χορηγηθούν με διαφορετικές δοσολογίες σε τρεις δοκιμές.
Το κάπνισμα άμεση απειλή
Λίγη ώρα αργότερα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για το κάπνισμα εκτιμά ότι η πανδημία του νοσήματος από τον κορωνοϊό αναδεικνύει, για πρώτη φορά, το κάπνισμα ως άμεση απειλή για την ανθρώπινη ζωή και τη δημόσια υγεία. Όπως επισημαίνεται, είναι αδιαμφισβήτητο, ότι κάθε χρήση καπνικού προϊόντος, ιδίως μάλιστα το χρόνιο κάπνισμα, προκαλεί μείωση της άμυνας του αναπνευστικού συστήματος και προδιαθέτει για εμφάνιση συχνών βρογχιτιδικών και πνευμονικών λοιμώξεων.
Τονίζουν πως έχει αποδειχθεί ότι ο κορονοϊός αυτός προσπερνά σχετικά εύκολα την υπολειτουργική άμυνα του κροσσωτού επιθηλίου των αεροφόρων οδών των καπνιστών και προσκολλάται στο αναπνευστικό σύστημα με ειδικούς υποδοχείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ACE-2). Η γονιδιακή έκφραση του ενζύμου αυτού είναι υπερλειτουργική στον καπνιστή (Cai 2020), ο οποίος με αυτόν το μηχανισμό παρέχει περισσότερους υποδοχείς και ακόμη πιο πρόσφορο έδαφος για προσκόλληση το ιού στον πνεύμονα.
Ένα like φέρνει... χαμόγελα