“Θερίζει” η γρίπη στην Ελλάδα και κάποιοι φοβούνται τον κορωνοϊό… 8 κρίσιμες συμβουλές για την προστασία μας

Υγεία

Οι επιστήμονες στην προσπάθειά τους να μην πανικοβληθεί ο κόσμος με την εξάπλωση του κορωνοϊού, εκτός Κίνας, θυμίζουν ότι η εποχική γρίπη προκαλεί 60.000 θανάτους ετησίως στην Ευρώπη.
“Δεν ξεχνάμε ότι έχουμε 60.000 νεκρούς της εποχικής γρίπης κάθε χρόνο στην Ευρώπη, ενώ απαιτεί ένα εμβόλιο”, δήλωσε ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη.

Στην Ελλάδα, που κάποιοι θέλουν να μας πανικοβάλλουν με τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, 93 άτομα έχουν πεθάνει από γρίπη, έναντι 111 θανάτων που σημειώθηκαν πέρυσι.
Ο ιός Η1Ν1 χτυπά εκτός από τις συνήθεις ευπαθείς ομάδες, τους ηλικιωμένους και τους χρονίως πάσχοντες, παιδιά και νέους και η κορύφωσή της αναμένεται έως το τέλος του μήνα.
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, 99 ασθενείς νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ συνολικά έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ 295 ασθενείς.
Οι ειδικοί επιστήμονες συνιστούν ψυχραιμία για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, επισημαίνοντας ότι το ποσοστό θνησιμότητας από τον νέο κορωνοϊό είναι περίπου 2% στην Κίνα, η οποία έχει το 96,5% των κρουσμάτων παγκοσμίως.
Σε ότι αφορά στα περιστατικά κορωνοϊού στην Ιταλία, ο ΠΟΥ διευκρίνισε ότι τα θύματα που έχουν καταγραφεί στην Ιταλία ήταν όλα ηλικιωμένα, άνω των 65 ετών, με χαμηλή ανοσία, άνθρωποι που συνεπώς είναι επίσης “ευάλωτοι απέναντι στην εποχική γρίπη”.
Συμβουλές για προστασία από τον κορωνοϊό
Καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για την προστασία από τον κορωνοϊό, ξεκίνησε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με τίτλο «Δεν φοβόμαστε- Προστατευόμαστε- Ασπίδα μας η Γνώση».
Η καμπάνια περιλαμβάνει οκτώ βασικές συμβουλές που αφορούν στα μέτρα προφύλαξης και τις ενέργειες του κάθε πολίτη προσωπικά, πρώτον για την προστασία τους από τον κορωνοϊό και δεύτερον για τον περιορισμό της μετάδοσης του.
1. Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα. Γενικά αποφεύγουμε να αγγίζουμε με τα χέρια μας, τη μύτη, το στόμα και τα μάτια μας.
2. Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντιλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
3. Απορρίπτουμε το χαρτομάντιλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
4. Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα και ιδιαίτερα με ηλικιωμένους ή άτομα με χρόνια νόσο.
5. Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
6. Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
7. Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
8. Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.
Διαδώστε το Εδώ ζεις