Η Ελλάδα έχει έναν από τους 5 ομορφότερους Φάρους στον κόσμο… Και τον μοναδικό στην Ευρώπη. Βίντεο

Ο τόπος μας

Η αμερικάνικη ιστοσελίδα «matadornetwork.com», ένα δίκτυο εκατομμυρίων ταξιδιωτών σε όλη την υδρόγειο, τον συμπεριέλαβε μέσα στους πέντε μοναδικής ομορφιάς φάρους παγκοσμίως.
Και μόνο τυχαία δεν είναι η διάκριση αυτή (κατέβαλε την 4η θέση), αφού ο Τουρλίτης είναι ένας εντυπωσιακός και ξεχωριστός φάρος.
Κατασκευάστηκε το 1887 και το ύψος του κυλινδρικού του πύργου είναι 7 μέτρα, ενώ το εστιακό του ύψος είναι 36 μέτρα, με φωτοβολία 11 ναυτικά μίλια. Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το ενετικό κάστρο στην πρωτεύουσα της Άνδρου, στην Χώρα και πρόκειται για το μοναδικό φάρο που είναι χτισμένος πάνω σε βράχο μέσα στην θάλασσα.
Ο Τουρλίτης αποτελεί σύμβολο της μακρόχρονης ναυτικής παράδοσης και της ιστορίας της Άνδρου.


Ο Φάρος Τουρλίτης στη Χώρα της Άνδρου στέκει πάνω σε ένα βράχο και φωτίζει το δρόμο της ναυτοσύνης περισσότερα από 120 χρόνια. Ο γραφικός και εντυπωσιακός Φάρος Τουρλίτης αποτελεί επίσης τον μοναδικό στην Ευρώπη, χτισμένο πάνω σε βράχο, μέσα στη θάλασσα.

Ο πρώτος αυτόματος φάρος στην Ελλάδα

Ο Φάρος Τουρλίτης ξεχωρίζει και για έναν ακόμη λόγο. Το γεγονός ότι είναι ο πρώτος “αυτόματος” φάρος της Ελλάδας με τεχνολογία που του έδινε μεγάλη αξιοπιστία γιατί δεν απαιτούσε διαρκή επιτήρηση. Στην διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, τον Σεπτέμβριο του 1943, ο βομβαρδισμός της Ιταλικής Φρουράς της Άνδρου από τους Γερμανούς κατέστρεψε μεταξύ άλλων και τον Φάρο.

Το 1950, με την ανασυγκρότηση του δικτύου των φάρων της Ελλάδας, λειτούργησε ως αυτόματος ασετιλίνης πάνω στα ερείπια του παλαιού. Με δωρεά της οικογένειας Γουλανδρή, στη μνήμη της κόρης τους Βιολάντας, το 1994, ανακατασκευάστηκε στην αρχική του μορφή. Από τότε λειτουργεί και πάλι ως αυτόματος ασετιλίνης.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Φάρος Τουρλίτης, ένας από τους εντυπωσιακότερους φάρους της Ελλάδας έχει γίνει γραμματόσημο. Έχει ταξιδέψει σε όλο το κόσμο ως μέρος της σειράς γραμματοσήμων “Φάροι της Ελλάδας” των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Βίντεο από τον Αρναουτέλη Άγγελο