Η αποκάλυψη που ξάφνιασε. Γεμάτο με οβίδες ήταν το εμβληματικό μνημείο που συνδέθηκε με τον Μ. Αλέξανδρο

Πολιτισμός

Σε εντυπωσιακές αποκαλύψεις που ακούγονται για πρώτη φορά, σχετικά με τις έρευνες στον
τύμβο Καστά της Αμφίπολης, προχώρησε η πρώην ανασκαφέας του, η αρχαιολόγος Αικατερίνη Περιστέρη, μιλώντας στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα της Θεσσαλονίκης.
Όπως ανέφερε η κ. Περιστέρι, η περιοχή είχε υποστεί πολλές τοπογραφικές μεταλλάξεις λόγω των πολέμων, καθώς τα υψώματα είχαν πολλάκις χρησιμοποιηθεί ως χαρακώματα. Αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια της ανασκαφής εντοπίστηκαν χιλιάδες οβίδες. Οι αρχαιολόγοι αναγκάστηκαν να διακόψουν τις προσπάθειές τους και κλήθηκαν ειδικές υπηρεσίες του στρατού προκειμένου να τις απενεργοποιήσουν, αφενός για να μην θρηνήσουμε θύματα και αφετέρου να προστατευτούν τυχόν ευρήματα των ανασκαφών.
Η κ. Περιστέρι, αφού χαρακτήρισε “μνημείο οικουμενικό, που θα μπορούσε να καταστεί πόλος ανάπτυξης για ολόκληρη την περιοχή”, τον τύμβο Καστά της Αμφίπολης, αναφέρθηκε :

-Στους δόμους του μνημειακού περιβόλου, που εντοπίστηκε αρχικά και όπως διαπιστώθηκε ήταν ίδιοι με αυτούς στη βάση του Λέοντα, γεγονός που οδήγησε στη συσχέτιση των δυο μνημείων και την άποψη πως ο Λέοντας βρισκόταν στην κορυφή του τύμβου.

-Στη μνημειακή μορφή της Σφίγγας, που εντοπίστηκε στην είσοδο του τάφου (“στον μακεδονικό χώρο η τέχνη είναι ενιαία. Σφίγγες υπάρχουν σε όλη τη Μακεδονία- Τη δική μας εννοώ – μην μπερδευόμαστε με τους βόρειους γείτονες μας” είπε χαρακτηριστικά )

-Στην αρχική εικόνα του τύμβου, που δεν είχε κυκλικό σχήμα, αλλά …τραπέζιο (είναι χαρακτηριστικό πως σε χάρτη που σχεδίασε Βρετανός στρατιώτης χαρτογράφος στην περίοδο του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου απεικονίζεται η περιοχή των εκβολών του ποταμού Στρυμώνα και της Αρχαίας Αμφίπολης και τα χαρακώματα των Βουλγάρων με τοπωνύμιο “Hovis hill”, καθώς το σχήμα του τύμβου Καστά, θύμισε στον Βρετανό χαρτογράφο το σχήμα των φημισμένων καρβελιών άρτου ολικής άλεσης της βρετανικής εταιρείας (Hovis) κι εδωσε στον τύμβο αυτή την ονομασία..

Ο χάρτης μάλιστα εκτίθεται αυτή την περίοδο στον ίδιο χώρο του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα στο πλαίσιο της έκθεσης “Χαρτογραφικές Ιστορίες της Μακεδονίας στις αρχές του 20ού αιώνα”, που εγκαινιάστηκε την περασμένη εβδομάδα και η κ.Περιστέρη είχε την ευκαιρία να τον δει μόλις χθες το βραδυ, με αφορμή τη διάλεξη της).