Εντυπωσιακό. Μία… ανάσα από την Κνωσό βρήκαν οστεοφυλάκιο της Ρωμαικής εποχής

Πολιτισμός

Σε απόσταση αναπνοής, μόλις ένα χιλιόμετρο από τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, αποκαλύφθηκε ένα ρωμαϊκό ταφικό μνημείο κατά τη διάρκεια ανέγερσης των Νέων Πτερύγων του Βενιζέλειου Νοσοκομείου στο Ηράκλειο Κρήτης.

Το ταφικό μνημείο το οποίο χρησιμοποιούνταν ως οστεοφυλάκιο την Ρωμαϊκή εποχή ζυγίζει 70 τόνους και έχει διαστάσεις 5.00×3.50 μ. αποκαλύφθηκε εντός αρχαιολογικού χώρου, στον οποίο ταυτόχρονα ήταν σε εξέλιξη οι εργασίες ανέγερσης των κτηρίων του νοσοκομείου.
Ο διαθέσιμος χώρος ήταν περιορισμένος, ενώ η πρόσβαση βαρέων ανυψωτικών μηχανημάτων ήταν απαγορευτική, εξαιτίας των αρχαιολογικών ευρημάτων. Λόγω των παραπάνω περιορισμών, η απόσπαση και μεταφορά του Μνημείου αποτελούσε μια εξαιρετικά πολύπλοκη και τεχνικά εξειδικευμένη διαδικασία.

Στηριζόμενο σε έναν ειδικά διαμορφωμένο νάρθηκα από μεταλλικές δοκούς και οπλισμένο σκυρόδεμα, ανυψώθηκε με τηλεσκοπικές υδραυλικές διατάξεις.  Αμέσως μετά κύλησε πάνω σε σιδηροτροχιές και ολίσθησε έως την τελική θέση ανάδειξης.
Το Ταφικό Μνημείο θα προστατευτεί και θα αναδειχθεί στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου, ενώ θα είναι προσβάσιμο και ορατό στο κοινό.