Είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι οι επιστήμονες… Απειλεί τις ελληνικές θάλασσες, αν και είναι νοστιμότατο…

Περιβάλλον

Είναι ο φόβος επιστημόνων και ψαράδων…  Ο λόγος για τα μεγάλα δεκάποδα «μπλε καβούρια» που έχουν κάνει απόβαση στις ελληνικές θάλασσες και απειλούν τα οικοσύστηματα γιατί είναι αδηφάγα.
Η παρουσία τους δημιουργεί ανησυχία στους ειδικούς, καθώς πρόκειται για κυρίαρχο θηρευτή που ασκεί ισχυρή πίεση σε πληθυσμούς οστράκων και ψαριών, ενώ καταναλώνει και νεκρούς οργανισμούς.

Ωστόσο, την ώρα που στην Ελλάδα οι ειδικοί ανησυχούν, στο Μεξικό το «μπλε καβούρι» είναι εκλεκτός μεζές και η τιμή του φτάνει τα 47 δολάρια το κιλό, ενώ στην Ιταλία σερβίρεται ως γκουρμέ πιάτο.
Η ικανότητά του ως δεινός κολυμβητής επιτρέπει στο μπλε καβούρι να μετακινείται εύκολα σε μεγάλες θαλάσσιες αποστάσεις και να εξαπλώνεται σε πολλά σημεία της Μεσογείου. Προέρχεται από τις ακτές του δυτικού Ατλαντικού και κατά πάσα πιθανότητα εμφανίστηκε στη Μεσόγειο με τη βοήθεια των πλοίων που διασχίζουν τον ωκεανό.
Αποτέλεσμα εικόνας για callinectes sapidus
Η παρουσία του περίεργου αυτού ξενιστή, ανησυχεί ιδιαίτερα το γεωτεχνικό και επιστημονικό προσωπικό της Περιφέρειας Ιόνιων Νήσων. Τη χειμερινή περίοδο οι συγκεκριμένες περιοχές φιλοξενούν μεγάλους αριθμούς μεταναστευτικών πτηνών, όπως τσικνιάδες, φοινικόπτερα, αγριόκυκνους, καλαμοκανάδες, πάπιες και άλλα πουλιά, η τροφή των οποίων είναι σχεδόν η ίδια με εκείνη των μπλε καβουριών.
Αυτοί οι μπλε κάβουρες Ατλαντικού εντοπίζονται πλέον και σε θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Κρήτης, όπως σε Ελούντα και Αλμυρό.

Επίσης τόνοι από αυτόν τον εισβολέα αλιεύονται κάθε χρόνο στο Θρακικό Πέλαγος, στον Στρυμονικό Κόλπο, στον Θερμαϊκό, μέχρι και στον Κόλπο της Καλλονής στη Μυτιλήνη. Όπως σημειώνει η περιβαλλοντική οργάνωση, iSea, το μπλε καβούρι είναι βρώσιμο και εξαιρετικά εύγευστο. Τόσο νόστιμο που στις χώρες από όπου προέρχεται, διοργανώνονται φεστιβάλ κατανάλωσης τους.