Για κάποιες γυναίκες το σπίτι δεν είναι ασφαλές καταφύγιο… Τι συμβαίνει σε κλειστές πόρτες

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ - ΣΧΕΣΕΙΣ

Η προτροπή των ειδικών είναι να μείνουμε στο σπίτι για να είμαστε υγιείς και ασφαλείς. Όμως για κάποιες γυναίκες, το σπίτι δεν είναι ένα ασφαλές καταφύγιο και δυστυχώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλές κακοποιημένες γυναίκες που αναγκάζονται να βρίσκονται συνεχώς και χωρίς τρόπο διαφυγής, σ’ ένα τοξικό οικογενειακό περιβάλλον, εγκλωβισμένες στον ίδιο χώρο με τους θύτες.

Σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας, Δημήτρη Στεφανίδη, «από τα στοιχεία που έρχονται στο φως, σε παγκόσμιο επίπεδο, καταγράφεται μία κατακόρυφη αύξηση στους αριθμούς των καταγγελιών για περιστατικά βίας κατά των γυναικών, που αγγίζει το 30%». Αντίστοιχη είναι η εικόνα, σύμφωνα με τον κ. Στεφανίδη, που μίλησε στο ΑΠΕ, και στην Ελλάδα, βάσει των πρόσφατων στοιχείων της Γ.Γ. Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων «καταγράφεται αύξηση των περιστατικών έμφυλης βίας, κάτι που συμβαίνει γενικότερα σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του κορονοϊού, κυρίως λόγω της αδυναμίας πολλών γυναικών, που υφίστανται βία, να το καταγγείλουν, υπό την επήρεια του φόβου και την επίγνωση του κινδύνου, δεδομένης της παραμονής του θύτη εντός της οικίας».

 

Ενδεικτικό της αύξησης των περιστατικών βίας είναι και το γεγονός ότι η πανελλαδική τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, δέχτηκε 17% περισσότερες κλήσεις, για το μήνα Μάρτιο, από γυναίκες που ζητούσαν βοήθεια, σε σχέση με το Φεβρουάριο. Και για τους δυο μήνες το ποσοστό των κλήσεων με αναφορά σε περιστατικό βίας, σε σχέση με το σύνολο των κλήσεων που δέχτηκε το κέντρο, κυμάνθηκε στο 72%.

Κοινωνιολόγοι εκτιμούν ότι το μεγαλύτερο κύμα των καταγγελιών, ίσως, “ξεσπάσει” με την ομαλοποίηση της υπάρχουσας κατάστασης και την άρση των μέτρων προφύλαξης από τον κορονοϊό (σ.σ. ενδεχόμενη αδυναμία καταγγελίας λόγω της φυσικής παρουσίας σε 24ωρη βάση του θύτη στο σπίτι εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων.

Αγγίζει το 30% η αύξηση καταγγελιών κακοποίησης γυναικών ...

Έρευνα του Guardian επισημαίνει ότι οι καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκαν κατά 30% στην Κύπρο, κατά 30% στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας, από όπου και ξεκίνησε η πανδημία, 30% στην Ιταλία και 20% στην Ισπανία και ιδιαίτερα στην Καταλονία.

Σύμφωνα με την Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα, «το πρώτο απαραίτητο βήμα τρων ατόμων αυτών είναι η καταγγελία του φαινομένου». Κααι προσθέτει: «Η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΟΠΙΦ) έχει διασφαλίσει πως ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες λόγω Covid-19, οι δομές στήριξης των γυναικών θυμάτων βίας λειτουργούν. Η τηλεφωνική γραμμής SOS 15900, 24 ώρες τη μέρα, 7 μέρες την εβδομάδα, δέχεται κλήσεις και καταγγελίες, προσφέροντας παράλληλα υπηρεσίες συμβουλευτικής. Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα χρήσης τηλεφώνου, οι γυναίκες μπορούν να στείλουν email στο : sos15900@isotita.gr.