Πρόκειται για ένα τοπίο που δεν φαντάζεται ότι θα συναντήσει κανείς σε ελληνικό νησί, εξαιρετικά σπάνιο και απόκοσμο, που αξίζει κανείς να επισκεφτεί και να θαυμάσει από κοντά.
Σε μία έκταση 70 στρεμμάτων περίπου, στο βόρειο τμήμα της Λήμνου περιμένει μια πραγματική έκπληξη τους επισκέπτες του νησιού.
Ο λόγος για τις περίφημες Αμμοθίνες, που θυμίζουν πολύ τις αφρικανικές ερήμους, και συναντώνται κοντά στο χωριό Κατάλακκος και την παραλία Γομάτι.
Όσο προχωράτε προς του αμμόλοφους και κατευθύνεστε προς τις Παχιές Αμμουδιές, τόσο πιο εντυπωσιακό γίνεται το φυσικό σκηνικό ολόγυρά σας, σε μια τοποθεσία που δεν φαίνεται καθόλου να δικαιολογεί την ύπαρξή τους.
Η παρουσία των Αμμοθίνων, ωστόσο, μαρτυρά την ύπαρξη θάλασσας στην περιοχή κατά την παλαιολιθική εποχή.
Σύμφωνα με τους ντόπιους πρόκειται για την μοναδική έρημο στην Ευρώπη. Στα όσα επίσης, κεντρίζουν το ενδιαφέρον στην περιοχή, τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου και του βυζαντινού πύργου της Μεγίστης Λαύρας.
Κι όμως η Λήμνος είναι ένας τόπος μαγικός ένα μικρό νησί του βορείου Αιγαίου όπου συναντώνται τρεις ήπειροι: Η Ευρώπη, η Ασία, η Αφρική. Το γεγονός ότι στο νησί βρίσκεται η μοναδική -κατά ορισμένους- έρημος της Ευρώπης, το αποδεικνύει.
Βόρεια της Λήμνου, στην περιοχή Γομάτι, στις πλαγιές του χωριού Κατάλακκο, το θέαμα είναι πέρα για πέρα αναπάντεχο: Μια μικρή… έρημος. Μια ατελείωτη επιφάνεια, 70 στρεμμάτων, μακριά από τη θάλασσα γεμάτη άμμο, με αμμόλοφους που αλλάζουν διαρκώς σχήμα, όπως ακριβώς και στη Σαχάρα, ανάλογα με το πώς τους… συνθέτει ο βοριάς.
Οι Παχιές Αμμουδιές είναι αμμοθίνες, λόφοι δηλαδή από λεπτή άμμο και λίγα σκόρπια φρύγανα που μεταφέρουν τη γοητεία της ερήμου, στο βόρειο Αιγαίο.
Ένα τοπίο καθαρά αφρικανικό, μια μικρογραφία της Σαχάρα της οποίας τη δημιουργία οι επιστήμονες αδυνατούν ακόμη να ερμηνεύσουν.
Δείτε το βίντεο