ΠΡΟΣΟΧΗ. Αυτές οι συνήθειες ακυρώνουν σημαντικές βιταμίνες που χρειάζεστε για την προστασία από ιώσεις

Διατροφή

Πολλοί διαμαρτύρονται ότι αισθάνονται κουρασμένοι, χωρίς ενέργεια, αλλά δεν μπορούν να εντοπίσουν τις αιτίες. Και όμως, η λύση μπορεί να είναι απλή και να οφείλεται σε καθημερινές συνήθειες που κρύβουν… παγίδες για την καλή λειτουργία του οργανισμού σας.

Οι διατροφολόγοι προειδοποιούν για κάποιες από τις καθημερινές συνήθειες σας που επιβαρύνουν τον οργανισμό σας, εξαντλώντας τα αποθέματά του σε βιταμίνες και πολύτιμα μέταλλα.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν, ειδικά, το τσάι και τον καφέ, τονίζοντας πως οι ενώσεις που περιέχουν, όπως οι τανίνες στο τσάι και το χλωρογενικό οξύ στον καφέ, δεσμεύουν πολλά μέταλλα που βρίσκονται στις τροφές και τα συμπληρώματα, μειώνοντας την απορρόφησή τους. Για παράδειγμα, ο καφές μπορεί να μειώσει την απορρόφηση σιδήρου έως και 80% αν καταναλωθεί εντός μιας ώρας μετά το γεύμα.
Αυτά τα ροφήματα μειώνουν επίσης την απορρόφηση άλλων μετάλλων, όπως είναι ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο και το ασβέστιο.

Επίσης, τα καυτά φαγητά και ποτά καταστρέφουν τα βακτήρια που υπάρχουν σε συμπληρώματα διατροφής ή ποτά.

Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, είναι καλό να πίνετε νερό με τα γεύματα, καθώς και όταν παίρνετε συμπληρώματα ή φάρμακα, εκτός και αν ο γιατρός σας έχει δώσει διαφορετικές οδηγίες.
Αφήστε με μεσολαβήσει μία ώρα πριν και μετά τη λήψη ενός συμπληρώματος βιταμινών ή προβιοτικών για να πιείτε ή να φάτε κάτι ζεστό, αν δεν θέλετε να εξοντώσετε τα καλά βακτήρια που υπάρχουν σε αυτά.

Αποτέλεσμα εικόνας για πίνοντας καφέ τσάι

Επισημαίνουν ιδιαίτερα ότι οι ενώσεις που υπάρχουν σε τροφές ολικής αλέσεως, όπως όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους κ.α. δεσμεύουν στο έντερο τα μέταλλα, με αποτέλεσμα να μην γίνεται απορρόφησή τους. Αυτό μπορεί να μειώσει τη πρόσληψη μη-αιμικού σιδήρου, ο οποίος βρίσκεται στα λαχανικά, τα δημητριακά, τα φασόλια και τα όσπρια. Μπορεί επίσης να μειώσει την απορρόφηση ψευδάργυρου, ασβεστίου και μαγγανίου.

Οι επιστήμονες προτείνουν, εάν ακολουθείτε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετό ασβέστιο, π.χ. από γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, μπρόκολο και καρπούς με κέλυφος.
Η βιταμίνη C (π.χ. από χυμό πορτοκαλιού) μπορεί επίσης να ενισχύσει την απορρόφηση του μη-αιμικού σιδήρου.